Djupt nere i mörkret

Postad av: Dec 17, 2015 | Inga kommentarer

En sann och spännande berättelse som översatts av Ingalill Bergensten. .bok

 

År 2010 blev 33 chilenska gruvarbetare instängda i en koppargruva utanför Copiapó. De blev kvar nere i mörkret under hela 69 dagar. De första 17 dagarna visste ingen var de var och de höll då på att svälta ihjäl. Utan den 34: e ”gruvarbetaren” hade de inte klarat sig. Som genom ett Guds under klarade sig alla 33 levande upp igen. B oken är översatt av Ingalill Bergensten och så här skrev Bibliotekstjänst om översättningen:  Héctor Tobar är en USA-född journalist och författare med rötter i Guatemala. Denna bok är ett gastkramande verklighetsdrama. I en koppar- och guldgruva i Chile inträffar år 2010 ett kraftigt ras. 33 gruvarbetare blir instängda på 700 meters djup i berget. Efter 69 dagars slitningar mellan hopp och förtvivlan lyckas de heroiska hjälparbetarna via en räddningskapsel genom ett borrhål få upp samtliga nödställda. Miraklet blir till en världshändelse genom tv, radio och tidningar. De instängda diskuterar hur de bäst kan gå tillväga för att få ekonomiskt utbyte av sitt lidande. Arbetarnas samarbeten och intriger under instängdheten skildras skickligt genom intervjuer med de inblandade. Inte minst ges efterspelet, gruvarbetarnas liv efter händelsen, ordentligt utrymme. Den psykiska påfrestningen tärde hårt på samtliga arbetare och deras familjer. Det är väl genomarbetat, rakt och ärligt beskrivit kring en av världens mest omtalade gruvolyckor. Översättningen från engelska till svenska av Ingalill Bergensten är utmärkt.

 

Lämna en kommentar