Jag som influencer

Postad av: maj 2, 2019 | Inga kommentarer

Jag funderar på att byta yrke och bli en influencer.

En influencer kan tjäna miljoner, läser jag i en kvällstidning. Det vill jag gärna göra. Och inte verkar det vara så svårt heller.

Knepet är att fixa en blogg, ni vet en sån där sida på internet, och där göra sig populär genom att berätta om sig själv och sitt liv. Att göra sig populär är visserligen ett problem, eller en utmaning som det heter nu för tiden. När man blivit tillräckligt populär – kan ta en viss tid – smyger man in reklam för diverse företag och sen skickar man en faktura till berörda bolag.

Några av Sveriges mest framgångsrika influencers drar in mångmiljonbelopp. Jag får ta och kolla på hur de gör.

Japp. Då är det väl bara att sätta igång.

Influencer är bara ett av de nya yrken som artikeln handlar om. Det finns många andra att välja på. Vad sägs om att bli en key account manager? En sådan arbetar inte nödvändigtvis på Assa Abloy. Nej, en key etcetera har hand om företagets viktigaste kunder och vårdar dem.

Nu när jag tänker efter är jag redan en key account manager, även om jag inte har benämningen på mitt visitkort. Jag tar nämligen hand om nyckelkunderna, vilket inte är så svårt eftersom de bara är tre. Eller fyra. Det varierar med årstiden

En underwriter verkar också vara ett yrke för mig. Lite oklart vad det innebär, men mirakel ska jag väl kunna skriva om. Såna finns det gott om i byn. Annars för man hitta på.

Head of brand experience är en knepig titel. Då ska man jobba med varumärket. Kanske ingenting för mig. Jag är ju mitt eget varumärke och det är inte mycket att jobba med. Jag får ta mig en funderare.

UX-designer däremot. En sådan ska klura ut så mycket som möjligt om kunden genom undersökningar och ”strukturerade metoder”. Det sistnämnda vet jag inte så mycket om, men jag har minsann klurat ut massor om mina kunder. De skulle bara veta.

En del företag söker en policy advisor. Passar mig, tror jag. Där ska goda råd delas ut till ledningen och sånt är jag bra på. Jag delar ofta ut goda råd till L, som hon visserligen för det mesta struntar i.

HR-manager? Tja, varför inte. HR står för human resources, alltså mänskliga resurser. Vårt lilla företag består enbart av mänskliga resurser. Förmodar att jag redan är en HR-manager.

Varför alla dessa titlar har engelska beteckningar är mig obekant. Kanske är det för att passa internationella företag, men engelskan används även i jobbannonser för Mjölby kommun. Huruvida det finns internationella förgreningar i kommunen är oklart.

Min berömde son var en gång systemutvecklare. Då hjälpte det inte att begreppet var svenskt. Jag förstod ändå inte vad han gjorde. Jag försökte skämta med honom om han gärna fick bistå med tips om nya förträffliga viner på systemet. Det tyckte han inte var roligt.

– Jag tror att jag är en blivande influencer, förklarar jag för L.

– Ajdå. Och du som har klarat dig från influensan hela vintern. Jag går och brygger lite örtte åt dig, säger hon och försvinner ut i köket.

 Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar