Nordlig resa I

Postad av: sep 10, 2019 | Inga kommentarer

Så bar det iväg norrut. Mot midnattssolen, brusande forsar, mäktiga skogar, snöklädda fjäll och hänförande vyer.

– Det kommer att regna, suckade herr G, som för första gången färdades norr om Dalälven. (Fast han påstod att han varit i Östersund vid något tillfälle. Kan också ha varit i Öregrund. Han var lite osäker på den punkten).

Herr G är absolut ingen dysterkvist, men han hade inför avfärden noga studerat SMHI:s prognos för Norrland. Regn, regn och regn. L och jag har emellertid inget större förtroende för SMHI efter den senaste tidens förutsägelser.

Första anhalten var Rättvik och midsommarfirandet därstädes. Solen sken, spelmanslag underhöll och en majstång restes. Men mitt humör sänktes avsevärt då dalmasar ville ha en hundring i inträde. Betala för att närvara vid midsommarfirande! Skamligt.

– I morgon ska det regna, meddelade herr G efter att ha konsulterat SMHI.

Dagen därpå gick färden till Gäddede i Jämtland. Solen sken. Storsjön log. Europas största canyon besöktes. Myggen uteblev.

– I morgon kommer regnet, sa herr G när vi installerat oss i en liten stuga i Björkvattnet.

Naturligtvis möttes vi av en strålande morgon. Solen hade gått upp redan vid tvåtiden på natten och några regnmoln syntes inte till.

Vi begav oss mot Stora Blåsjön och Stekenjokk. Den som aldrig färdats den vägen vet inte hur underbart ett svenskt landskap kan te sig. Högfjällsplatån Stekenjokk är visserligen en plats där man får hålla i hatten, om man har någon. Här blåser det friskt året om. Men vilket landskap! Och i bakgrunden de snöklädda fjällen.

– Oh, så vackert. Och inte en droppe regn, utbrast fru G, som aldrig varit längre norrut än till Nora, förmodar jag. Kan förstås ha varit Lindesberg.

Nästa anhalt var Saxnäs. En underbart liten trevlig håla med ett välkomnande hotell. Där stannade vi två nätter, men gjorde också en avstickare till Vilhelmina, eftersom herr G gärna ville se den ort som en svensk drottning namngett.

– Det passar bra eftersom det ska regna i morgon, förklarade han.

Inte en droppe! Vad sysslar folket på SMHI med egentligen?

Arjeplog! Ack, Arjeplog. Finns det en vackrare plats i Sverige? Tusentals sjöar, dova skogar, höga höjder. Här besteg vi ett berg för att njuta av midnattssolen. Klockan visade tolv och det var ljust som mitt på dagen. En enastående händelse, tyckte herrskapet G. Tja, det tyckte vi också, även om vi hade varit med om det förut.

Morgonen därpå sken solen från en klarblå himmel.

– Underligt. I dag skulle det ju komma en eller annan regnskur. Jag måste kolla min app igen, sa herr G.

Färden gick till Storforsen i Pite älv. En mäktig upplevelse. Det finns vattenfall med högre fallhöjd, men ingen som i vattenmängd kan mäta sig med denna.

Så hamnade vi slutligen i den lilla staden i norr där jag föddes. Herr G och jag besökte det fort som blivit ett turistobjekt sedan fästningen lades ned. Fru G och L valde att shoppa och lyckades också hitta några attraktiva objekt.

– I morgon kommer inget regn, sa herr G när vi anträdde resan söderut.

  Vid Hudiksvall öppnade himlen sig.

 Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar