Nu gör vi rent hus

Postad av: okt 13, 2019 | Inga kommentarer

Nu gäller det att äntligen få ändan ur vagnen!

L hade den där olycksbådande tonen i sin röst och då visste jag att det var allvar. Frågan var bara vad som menades. Ändan ur vagnen? Plocka lingon? Tvätta bilen? Duscha hunden? Måla österväggen? Gå en vansinnespromenad? Kallbad?

Ja, det fanns mycket att välja på, men dimman skingrades när hon påminde om att hennes bror och sambo var på väg från Skåne för att tillbringa ett par dagar hos oss.

Brodern har många förtjänster. Han åker omkring i en glänsande Mercedes. Fast en Saab hade förstås gjort ett mer sympatiskt intryck. Bättre bilar har aldrig byggts tycker jag och en man som heter Ove. (Det här kan jag skriva endast för att Saab inte längre tillverkas. Annars hade jag brutit mot tidningens textreklamregler).

Brodern med sambo bor i en tjusig villa där allt är enastående propert. Att stiga in i huset är som att komma till ett inredningsreportage i Sköna hem. Inte ett dammkorn. Inte en fläck. Allt är skinande rent.

– Men snälla du. Din bror vet väl hur vi är. Bohemer. Åtminstone jag. Han har aldrig krävt att vårt hem ska vara lika välstädat och fräscht som deras, invände jag.

– Det handlar inte om det. Men det är rätta tillfället att äntligen få huset ordentligt städat. Halva sommaren har gått. Nu gäller det att ta ett ordentligt tag. Har du inte sett hur fönstren ser ut? sa L.

Hur fönstren ser ut? Vad menade hon? Fönstren såg ut ungefär som fönster alltid har sett ut. Inget konstigt alls.

– Hundratals flugor har satt sina spår både utanför och innanför. Du som har bra syn, ser du inte vad som behöver göras?

Jaha. Fram med fönsterputsmedlen. Det var väldigt så många fönster huset hade. Och uterummet består nästan enbart av glas. Ett grannlaga jobb. Särskilt att hänga utanför i det fria på övervåningen. Och stod inte grannen där och smålog? Jodå.

Jag är duktig på att putsa fönster. Och jag måste medge att skillnaden före och efter operationen var klart märkbar.

Fram med dammsugaren! Här skulle golven befrias från smulor, damm och hundhår. Jag dammsög till och med under soffan, även om det syntes mig onödigt. Vad skulle brodern under soffan att göra?

Jag skakade husets mattor. Det var väldigt vilket moln som flög iväg mot granntomten.

Toaletterna fick en extra genomgång. Det är sannolikt det viktigaste av allt. Smutsiga toaletter förtar hela intrycket även om övriga utrymmen är noggrant rengjorda.

L begav sig ut i trädgården för att ansa rabatterna och befria grusgångarna från ogräs. Trädgården är hennes område som jag ogärna inkräktar på.

Japp. Då var allt klart! Brodern med sambo var välkomna in i ett hus så välstädat som det inte har varit sen, låt oss säga, mars. Och fönstren var helt befriade från flugprickar.

Så steg brodern med sambo in i vårt fejade hus. De tog av sig ytterskorna i hallen, som sed är i svenska hem (och moskéer).

– Oj, här knastrar det, sa han när han klev in i vardagsrummet.

Varpå Kenzo, var underbara shiba tittade upp och fortsatte att gnaga på en av de tallkottar han burit in.

Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar