Ett frö som gör underverk

Postad av: Nov 24, 2019 | Inga kommentarer

L åkte till en julmarknad och kom hem med dunderpiller.

Tja, det där med dunderpiller kan ju vara en överdrift. Verkningarna av deras sagolika effekt har ännu inte konstaterats, tror jag, men de kanske visar sig så småningom.

Julmarknaden var någonstans i Västmanland, inte långt från Munktorp, vilket var särdeles märkvärdigt, eftersom det är just därifrån som L kommer. Den enda intressanta person, förutom L, som har kommit från trakten är Richard Dybeck, som skrev ”Du gamla, du fria”. (Det är som alla vet Sveriges nationalsång, vilken Skolverket inte anser att barnen behöver lära sig).

När hon begav sig till julmarknaden firade jag och hunden dagen med korv både till lunch och middag. Det är annars en diet som sällan serveras i vårt hem, men som både han och jag älskar.

Sen var det slut med det roliga.

– Det här, förstår du, ska du blanda in i filen på mornarna och då får du i dig massor av nyttigheter, förklarade hon vid hemkomsten och visade upp en burk med olikfärgade frön.

– Aha, du har stött på en kvacksalvare där på marknaden, svarade jag.

Då blev hon lite stött. Hon är verkligen inte lättlurad.

Burken innehöll bipollen. Det är, fick jag lära mig, pollen som bina har samlat in från maskrosor, lind, scilla, vitklöver, raps, sälg och en del andra växter. Låter jobbigt. För bina alltså.

– De innehåller massor av näringsämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler och 22 aminosyror, förklarade hon, vilket visade att hon läst på ordentligt.

Sexton vitaminer lät okej. Vad jag skulle ha 22 aminosyror till var mer främmande.

– Det är mycket bättre att äta bipollen än att ta syntetiska vitaminer, fortsatte hon sin föreläsning.

Nu har jag förstås aldrig tagit syntetiska vitaminer. Öl innehåller förresten massor med vitaminer, har jag lärt mig. Korv är säkert nyttigt också.

Jag smakade på några av fröna. En blandning av salt och sött. Inte direkt gott, men inte heller vämjeligt.

– Du mår inte bara bättre, de sägs öka muskeltillväxten och sexlusten, sa hon till mig med en liten blinkning.

Jaha. Det var kanske den väntande snöskottningen som hon tänkte på?

– Och dessutom lär den släta ut rynkor, tillade hon.

Nu är det så med oss karlar att lite rynkor bara förstärker karaktären. Tänk bara på Börje Salming. Nu är det visserligen inte enbart rynkor som har format hans fängslande ansikte, men ändå.

Jag lät hunden lukta på fröna. Han gillade dem inte. Men så har han inte heller något behov av att bli piggare än han redan är. Hur det är med sexlusten är lite oklart. Han är ju bara drygt ett år.

Jag tog i alla fall en ordentlig dos bipollen till frukost och kände sedan efter om musklerna ökat eller det där andra. Och hur var det då med rynkorna?

Jag kollade i spegeln. Tja, kanske? Visst hade en del rynkor försvunnit? Såg jag inte lite yngre ut än tidigare?

– Nå. Vad säger du? Nu har jag ätit bipollen och visst syns det på mig, sa jag till L.

– Tydligen. Håret har tydligen växt enormt. Du får ta och ringa din frisör på momangen, svarade hon.

Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar