Hur man får virustiden att gå

Postad av: apr 6, 2020 | Inga kommentarer

Coronatider, isolerad från omvärlden, uppmanad att stanna inom husets väggar.

Ja, det är inte lätt för oss som blivit lite äldre. Folkhälsoinstitutet och Agnes Wold avråder oss med emfas att inte träffa folk, och särskilt inte yngre, eftersom dessa kan bära på det fruktade covid-19 utan att veta om det.

Vad gör man?

Att ta det lugnt i hemmet har för mig aldrig varit några problem. Jag anser mig vara en mästare i konsten att ta det lugnt. Det finns så många böcker att läsa, så mycket god musik att lyssna på och så utmanande korsord att lösa. En del teveprogram är också värda att titta på.

Men sen? Här kommer några förslag:

● Lägg en patiens. Allt som behövs är en kortlek. På nätet finns också många förslag. Harpan är rätt kul, liksom de fyrtio rövarna. Avstå från idioten, den går sällan ut.

● Damma av något gammalt puzzel. Efter några timmar kommer du att finna att en del bitar på ett oförklarligt sätt försvunnit under årens gång. Kul. Kanske.

● Baka. Eftersom du har massor med mjöl och ett häpnadsväckande stort lager jäst passar det utmärkt att baka alla dessa kakor, bullar och limpor du drömt om. (Ja, jag vet att du har samlat på dig mjöl och jäst. Det har jag konstaterat i grannbyns butik. Där var hyllorna tomma på just dessa varor).

● Lär dig spela dragspel. Saknar du ett dragspel? Strunt i det. Gå in på nätet och sök upp en dragspelsskola. Där kan du lära dig rent virtuellt hur du hanterar ett dragspel. När sedan isoleringen är över köper du ett dragspel och kan sedan turnera runt på PRO- och SPF-klubbar.

● Klipp dig själv. Allt som behövs är en sax och kanske en rakhyvel. Agnes Wold avråder oss bestämt från att gå till frisören. Självklippning ger ofta ett spännande resultat och kan oomkullrunkeligen förnya samlivet.

● Ring vänner och släktingar. Ju mer avlägsna, desto intressantare samtal. ”Men varför i all världen ringer du mig?” är otvivelaktigt en bra öppningsfras som du lär få höra. Man kan också slå nummer på måfå och därför hamna hos obekanta personer och fråga efter Kurt. Det finns sällan någon som heter så, men är man ihärdig kommer man så småningom att få tala med just Kurt.

● Måla om möblerna. Eller matsalsbordet. Kolla om du inte har någon gammal färg i källaren eller garaget. Vita möbler lär vara inne. Oklart varför. Det går också bra med någon annan färg.

● Tillverka och designa små pappersfigurer. Det gör du genom att ta några av dina hundratals toalettpappersrullar (jodå, jag har kollat i butiken, där finns de inga längre). Smula ner papperet i en blandning av mjöl och vatten. Rör om till en klibbig deg. Ta fram dina konstnärliga anlag och gör små figurer, troll, älvor, grisar eller hästar eller vad det kan bli. När de torkat ställer du ut dem i en vacker installation på köksbordet vilket onekligen kommer att överraska vänner och bekanta när de så småningom tillåts att besöka dig.

Ja, det var några tips om hur vi instängda kan få tiden att gå i väntan på att coronan släppt greppet om våra liv.

Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar