En annorlunda sommar

Postad av: jul 21, 2020 | Inga kommentarer

Den här sommaren blir inte som andra somrar. Och det beror på covid-19.

Vid den här tiden på året har almanackan varit fylld av diverse visiter. Det har handlat om besök hos barn och barnbarn, men än oftare deras färder till oss.

Att hemsökas, jag menar förstås besökas, av barn och barnbarn, har alltid varit lika kärkommet. Men i år uteblir det nästan helt. Något enstaka barnbarn lär dyka upp och placeras på behörigt avstånd i trädgården.

Enligt min guru, Agnes Wold, kan man utan att riskera livet umgås med barnbarn i det fria. Det har L och jag tagit fasta på. Men nära kontakt är inte att tänka på. Kramar är förstås helt uteslutna. (Tegnell, han med tröjorna, har jag svårare att lita på).

Nej, det blir lite tomt i sommar. Inga båtfärder med förtjusta ungar, inga vandringar i skogen för bleka stadsbarn, ingen discgolf för snedkastande parvlar på Sveriges finaste bana, ingen riktig glass i grannbyn för glin som får nöja sig med industriis i storstaden.

Å andra sidan. Man får ta det onda med det goda.

Små barn har en benägenhet att vakna tidigt. Mycket tidigt. Redan vid sexsnåret kan de vara pigga. De vill se på teve, såvida de inte har sina läsplattor tillgängliga.

Det är överkomligt om det sker i fullständig tystnad, vilket det inte gör. Alltså vaknar även jag vid sextiden och har väldans svårt att somna om.

Men åren har jag lagt mig till med vissa ritualer. Det gäller särskilt på morgnarna. Om dessa ritualer bryts kan hela dagen vara förstörd. L menar att detta är en grov överdrift, men jag vidhåller ritualernas betydelse.

Detta ceremoniel utmanas när barn och barnbarn kommer på besök.

När jag glider in i vardagsrummet med min tekopp och mina rostade bröd kan teven stå på. Jag ogillar starkt att se på teve tidigt på dagen och särskilt inte barnprogram.

Där i min favoritfåtölj sitter en ung man. Eller ännu värre, den unge mannens pappa.

För att undvika detta oerhörda etikettsbrott har L haft ett allvarligt samtal med alla barn, mågar, svärdöttrar, sambor och vad det kan vara, och förklarat att fåtöljen är en helig plats för husets herre, särskilt på morgnarna.

Sen har vi det här med duschandet.

Vi har, tycker jag, ett ganska rent hem. Vi städar inte i överdrift, precis som Agnes Wold har rekommenderat. Men smutsigt är det inte.

Ändå ska alla besökare duscha i tid och otid. När våra söner kom hit för några år sedan tror jag att de duschade på kvällarna för att sedan stiga in i duschen på morgonen igen.

Att läsa morgontidningen och lösa dess sudoku ingår också i mina ritualer. Jag tar en vända med hunden och hämtar tidningen i postlådan. Tradition även det, sen vi skaffade en jycke.

Vid ett tillfälle för några somrar sedan var postlådan tom och det visade sig att en svärson redan varit där. Nu satt han i min fåtölj och läste den, tidningen alltså.

– Aha, är du vaken? Jag har hämtat tidningen. Vill du ha del två? undrade han.

Del två? Innan jag har läst del ett?

– Make, förlåt honom, ty han vet icke vad han gör, viskade L när hon fann en rasande människa vandrande i trädgården.

Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar