Så drabbas du om det brinner/Artikel i Boinsikt nr 3-2013

Postad av: Nov 19, 2013 | Inga kommentarer

brandartikel-obo

Brinner det i ditt hem förlorar du många kära minnessaker. Men du kan också förlora mycket pengar – om du inte har en hemförsäkring. Denna artikel handlar också om hur du kan förebygga bränder i ditt hem. 

-Många tror att det är Öbo som ordnar så att hyresgäster får någonstans att bo om deras hem brunnit upp. Men det är faktiskt försäkringsbolagets ansvar, förklarar Peter Johansson som är brand- och säkerhetsansvarig inom Öbo.

Vad händer då om hyresgästen inte har någon hemförsäkring?

-Ingen får kontrakt hos Öbo som inte kan visa upp en giltig hemförsäkring.

Peter Johansson kan inte nog understryka vikten av att fortsätta att ha en gällande hemförsäkring. Det är många och stora kostnader som en enskild person annars får stå för.

-Vi gör förstås vad vi kan för att människor inte ska hamna på gatan om olyckan varit framme och de inte har en försäkring.  Vi har ett nätverk där bland annat socialtjänsten ingår. Och vi gör upp avbetalningsplaner så att den som vållat en brand och inte har en försäkring kan betala av de hundratusentals kronor en brandskadad lägenhet kostar att renovera.

Hela 8 av 10 bränder i Öbo:s lägenheter startar på spisen.  Det visar statistiken. Liksom att antalet bränder/tillbud är runt 30 per år. Och att de kostar Öbo 4-5 miljoner årligen. Kostnader som i slutänden hamnar på hyran.

Därför ägnar Peter Johansson och hans medarbetare en hel del tid åt förebyggande arbete.

En del i detta är att se till att det inte står saker i trappuppgångarna.

-Öbo tillämpar nolltolerans. Det ska inte finnas något brännbart material i trapphusen, säger Peter Johansson.

-Det är dessutom oerhört viktigt att det går lätt att utrymma lägenheter om olyckan är framme. Och att räddningstjänsten kan ta sig fram i ett rökfyllt trapphus utan att snubbla över skoställ, stora krukor eller barnvagnar.

Eftersom spisbränder är det absolut vanligaste – och olja som steks eller kokas vanligaste brandkällan – så vill Peter Johansson understryka vikten av att aldrig, aldrig lämna en gryta eller panna med olja på spisen för att svara i telefon eller öppna dörren.

-Olja antänds så fort. På ett ögonblick kan hela spisen och fläkten vara ett flammande eldhav.

Vad gör man om man får en brand i sitt kök?

-Först och främst kan man försöka kväva elden med ett lock eller en filt, allra helst en brandfilt. Sådana finns att köpa för en hundralapp i säkerhetsbutiker.

-Man ska aldrig kasta vatten på brinnande olja, då sprids elden bara ännu mer.

-Om man inte rår på elden med en filt ska man gå ut ur köket och stänga alla dörrar till det i väntan på att räddningstjänsten kommer.

Även om det bara är i köket som det brinner så blir skadorna ofta omfattande i hela lägenheten. Varma rökgaser gör att allt som innehåller plast, exempelvis fotoalbum, smälter.

Och även om saker inte smält ned kan de få stickande röklukt som gör att de måste röksaneras av särskilda firmor. Även sådana kostnader täcker hemförsäkringen.

Det är Öbo:s ansvar att återställa lägenheten så att det går att bo i den igen.

-Att reparera efter en normal köksbrand  kostar ungefär 300 000 och kan ta upp till ett halvår. Vi kan behöva riva upp golv, riva bort tapeter, spärrmåla så att brandlukten försvinner. Medan lägenheten repareras måste hyresgästen bo på annat håll. Även den kostnaden betalar hyresgästens försäkringsbolag.

En hemförsäkring betalar också reparationen av lägenheten om den som orsakat branden varit oaktsam på något sätt. Har hyresgästen ingen försäkring kan det, som sagt, bli dyrt. Men det kan även bli andra följder.

-Det många inte vet är att Öbo enligt lagen har rätt att häva hyreskontraktet om någon varit vårdslös och orsakat en brand. Vi hamnar ibland i situationer då vi måste tillämpa denna lagparagraf, säger Peter Johansson.

Det är vanligt att fler lägenheter än den där branden uppstod blir drabbade. Även då ska hyresgästen kontakta sitt försäkringsbolag för att få ersättning för förstörda saker och hjälp att hitta någon annanstans att bo om det är nödvändigt.

 

Så undviker du bränder i din lägenhet

  1. Ha inget som kan brinna på spisen – plastburkar, stekpannor, hushållspapper.
  2. Täck inte över elektriska element.
  3. Rök inte i sängen. Sängrökning är den vanligaste orsaken till dödsbränder.
  4. Ställ värmeljus var för sig och inte tätt ihop. Kolla så att det är fritt ovanför alla ljus du tänder. Och blås ut ljusen då du lämnar rummet, även värmeljus.
  5. Stanna hemma med tvättmaskin och tumlare är igång. Cirka 120 tvättmaskiner och tumlare brinner i Sverige varje år.
  6. Byt blinkande lysrör. Och se till att glödlampor och spotlight inte kommer för nära något brännbart material.
  7. Använd inte ljus med ingjutna dekorationer.
  8. Dra ur kontakten till hårtorken, mobilladdaren, datorn med mera då den inte används.

 

 

 

 

 

Den här artikeln publicerades i Öbos tidning Boinsikt.

 

Lämna en kommentar