”Att strida för kyrkomusikerna var roligt”

Postad av: Dec 14, 2017 | Inga kommentarer

– Om det är någon yrkeskår i Sverige som jag vill hylla och sätter högt så är det kyrkomusikerna.Maria Schottenius

Det säger Maria Schottenius, känd kulturpersonlighet och medarbetare på Dagens Nyheters kultursidor. 

På dessa sidor har hon de senaste åren skrivit åtskilliga krönikor om kyrkomusikens och kyrkomusikernas värde som kulturbärare.

– Det går inte att överskatta kyrkomusikens värde. Den bidrar ju i hög grad till att människor söker sig till kyrkorna och öppnar musikens värld för barn. Dessutom är kyrkokörerna samlingsplatser för människor på små och stora orter över hela landet.

– Och bakom allt detta står skickliga och välutbildade kyrkomusiker!

Maria Schottenius offentliga engagemang för kyrkomusiken under senare år hänger samman med det förslag till ny kyrkohandbok som fått över 600 kyrkomusiker att protestera.

– Det visade sig att det inte existerade några direktiv till den musikaliska delen av arbetet.  Ett önskemål om ”glad, enkel och folklig” gudstjänstmusik hade kommit fram i debatten, men utan skriftlig dokumentation eller anvisningar. Det kändes slarvigt. Ungefär som om man kunde ersätta kyrkomusikerna med någon, vem som helst, som kunde spela gitarr.

Kort sagt tyckte Maria Schottenius inte att de som arbetat fram den nya kyrkohandboken hade förstått kyrkomusikens avgörande värde

– Att kyrkohandboken och kyrkomusiken förändras är en stor kulturhändelse som angår hela kulturvärlden, inte bara människorna i kyrkorna. Och alla de kungliga akademierna reagerade mot den försämring och förflackning som det första framkrystade förslaget innebar. Det höll på att gå riktigt fel.

För Maria Schottenius var kyrkan en naturlig hemvist då hon växte upp utanför Varberg. Hon var aktiv körsångare och solist.

– Musiken var en oerhört viktig del av mitt liv under min uppväxt. Så jag har verkligen sett vad en kyrkomusiker kan betyda på nära håll. Förutom att de ska spela piano och orgel är de ju körledare även för de yngre. På många håll aktiverar de en hel bygd. Kyrkomusiken är en skatt som finns utspridd över hela Sverige.

Maria Schottenius betraktar kyrkomusiken som en egen musiktradition. Och den har i hennes ögon ett helt eget värde.

– Vi vet ju att väldigt många söker sig till kyrkan på grund av musiken och med tanke på det tycker jag att kyrkomusikerna har för lite att säga till om. Det borde vara ett mer jämställt förhållande mellan prästerna och musikerna. Musikerna är ofta mycket kvalificerade och musiken som framförs är på hög nivå. Tyvärr kan man inte alltid säga detsamma om det som talas i kyrkorna.

Maria Schottenius har fortsatt att gå en del i kyrkan och bor numera granne med Katarina kyrka i Stockholm. En kyrka med hela 400 körsångare och flera duktiga kyrkomusiker.

– Jag blir alldeles lycklig då jag slagit mig ner i kyrkbänken och orgeln brakar loss. Det är en oerhörd lyx att få uppleva denna enastående musik – och den finns där för alla.

Detta är för övrigt är en sak som kännetecknar hela Katarina kyrkas verksamhet – att den finns där för alla. Alla är välkomna – knarkare såväl som kulturskribenter.

– Hemligheten bakom att Katarina kyrka alltid är full med människor, unga som gamla, är nog att det är en tillåtande miljö och på samma gång allvarlig i förhållande till människors religiösa behov. Samtidigt som människor får förbön i ett hörn tänder några ljus i ett annat och det delas ut nattvard på alla håll och kanter.

Maria Schottenius beskriver hur musiken kan fungera som en hjälp och en tröst i gudstjänsten och i livet. Hur kyrkomusiken kan ge glädje, energi och inspiration.

– Den fungerar som ett sätt att förflytta sig mot mera sublima tillstånd.

Så när kyrkomusikerna protesterade för att de upplevde att kyrkomusikens kvalitet var hotad ställde Maria Schottenius utan att tveka upp på deras sida.

– Att strida för kyrkomusikerna var roligt. Ja, det kändes riktigt bra!

 

Namn: Maria Schottenius

Gör: Före detta kulturchef, nu litteraturkritiker och krönikör på Dagens Nyheter

Det betyder kyrkomusiken för mig: Jag har tillägnat mig mycket av kyrkolivet genom kyrkomusiken ända sedan jag var liten.

Kyrkomusikfavorit: Vad som helst av Bach.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar