Änglasyster Celi

Postad av: Dec 14, 2017 | Inga kommentarer

– Hur många barn vi än fick skulle det ändå fattas ett hos oss, säger Anna och Christoffer Windal.

Hösten 2008 såg de fram emot att bli föräldrar för första gången. Men ingenting blev som de tänkt sig. I stället för att möta ett nytt liv fick de möta döden.Änglasyster Celi omslag

 

– Årsdagen av Celis död i slutet av september är alltid lite extra jobbigt säger Christoffer.

Då kommer minnena av den där septembernatten då det unga paret åkte in till förlossningen därför att värkarbetet satt igång. Allt hade varit normalt under graviditeten och var det ännu.

– Jag förstod att det skulle bli jobbigt, men såg fram emot att ligga där om ett par timmar med vårt första barn i famnen, säger Anna.

– Jag visste inte att man kunde föda fram döda barn…

Men så blev det. Efter att paret fått det chockartade beskedet att inga hjärtljud hördes – ”vi såg det dessutom själva på ultraljudet” – så fick Anna föda fram den lilla flickan som var Celi.

– Vi fick stanna ett dygn på sjukhuset och ha henne hos oss så mycket vi ville. Sjukhusfotografen kom och tog bilder av henne och man klippte en liten lock av hennes ljusa hår samt gjorde fot och handavtryck.

– Och Celis morföräldrar och farföräldrar kom och fick också hålla i henne. Och även mina syskon med familjer, berättar Anna.

Just att Anna och Christoffer fick hålla i henne och ha henne kvar så länge de ville har gjort mycket för bearbetningen av sorgen, tror paret.

– Det är också de enda minnen av henne vi har…

När de sedan åkte hem och skulle ta bort spjälsängen som stod där hopskruvad och vagnen som de köpt slog sorgen till med full kraft.

Anna gråter då hon berättar om hur vänner kom och bodde hos dem och lagade mat åt dem och hur hennes chef erbjöd stöd och hjälp. Många människor skickade brev och blommor, korten har paret sparat i en liten bok.

Mycket av den första tiden efter Celis död är som ett töcken. Paret sov och sov. Sorgen tröttade ut dem totalt.

– Så småningom insåg man att även om vår värld stannat upp så hade inte resten av världen gjort det, säger Christoffer.

Och i stället för att vara föräldralediga fick paret ordna en begravning och så småningom gå tillbaka till sina respektive jobb.

– När man varit gravid blir man ju mamma sen. Men vad var jag? säger Anna.

Det är vanligt att par som får döda barn, ungefär 300 om året i Sverige, försöker bli gravida snabbt igen. Och så blev det även för Christoffer och Anna. Tio månader efter Celis död föddes Noa, en frisk och välskapt pojke. I födelseannonsen fanns även ”änglasyster Celi” med. Och hon finns fortfarande med i denna familj där det sedan fötts ännu en liten dotter.

– Det är ändå jobbigt varje gång någon frågar hur många barn jag har, säger Christoffer.

– Om jag skulle säga att jag har två barn så hugger det till i hjärtat. För jag har ju tre. Men alla lever inte. Så då jag inte orkar förklara för nya människor hur vår familj ser ut brukar jag lösa det genom att säga att jag har två barn hemma…

Anna tror att familjen absolut pratar mer om döden än de flesta andra familjer.

– Noa har alltid sagt till folk att han har både en storasyster och en lillasyster. Fast storasyster är i himlen.

Att ha en gravsten för Celi blev viktigt för det unga paret. I början var de mycket vid Celis grav på Längbro kyrkogård i Örebro. Nu är livet fullt av jobb och barn så besöken har blivit glesare. Men man åker ändå till graven då och då hela familjen, tänder ljus, sätter en leksak.

Vad kan ni se i efterhand hjälpte er genom er stora sorg?

– Vi fick kontakt med andra föräldrar som varit med om liknande saker som vi via Spädbarnsfonden. På något sätt hjälpte det att prata om det som hänt. Varje gång man berättar blir det ett slags bearbetning av sorgen.

– Och vi tycker att sjukhuset gjorde vad de kunde då Celi dog. Ändå är det ångestladdat för mig att komma i närheten av USÖ, säger Anna.

Begravningen med den lilla, lilla kistan framme vid altaret var också en viktig del i bearbetningen av det som hänt.

– Genom Celis död kom döden mycket närmare än den varit tidigare. Livet är skört, säger Anna Windal.

 

 

 

Namn: Christoffer och Anna Windal

Ålder: 37 och 36 år

Familj: Två barn, Noa 8 år och Vera 6 år

Bor: I villa i Almby, Örebro

Gör: Är utbildade civilingenjörer och arbetar på Billerud Korsnäs respektive Örebro kommuns avdelning för mark och exploatering

Lämna en kommentar