Jag – en influencer?

Postad av: jan 4, 2021 | Inga kommentarer

Kan det vara så att jag är en influencer, om än i liten skala?

Influencer, eller på svenska influerare, är ett rätt så nytt begrepp för mig. Och för de flesta andra, skulle jag tro. Det har förstås ingenting med influensa att göra, vilket är viktigt att understryka i pandemitider.

Nej, en influencer är en person som påverkar andra människor att agera på ett visst sätt. Ofta är avsikten att få folk att handla vissa varor eller tjänster, men det kan också röra sig om helt andra saker. Det är där jag kommer in.

Jag har vissa principer. L kallar det fixa idéer. En del principer har jag uppfunnit själv, andra har med etikettsregler att göra.

För många år sedan, långt innan begreppet influencer var känt påpekade jag, i all vänlighet, att det var olämpligt för en karl att bära bruna skor efter kl 18.00. Det gav faktiskt resultat. Inte alla, men en majoritet av dem som utsattes för mitt påpekande bytte kvällstid till svarta skor.

– Du kan inte hålla på och trakassera dina vänner för deras skoval, invände L.

– Jodå, det kan jag eftersom jag är influencer, sa jag inte, eftersom ordet då inte var uppfunnet.

Jag läser i en kvällstidning att det finns influencer som tjänar stora pengar på sin verksamhet. De visar upp sig på nätet. Och för denna påverkan betalar företag influencern hiskeliga summor,

Jag har tyvärr aldrig tjänat ett öre på min roll som influencer.

En annan av mina kampanjer handlar om slipsar. För en del år sedan föreslog jag byns spanske krögare att införa slipstvång på puben. Det tog han som ett skämt. Trist.

Själv bär jag oftast slips när vi går på party. Det är jag numera rätt ensam om. Slipsen har en funktion som få män tänker på. Den ger nämligen en färgklick i våra i övrigt novemberliknande kläder. Grått och disigt, till skillnad från kvinnorna som alla brukar vara strålande kulörta panoramor.

Numera uppträder även direktörer för storföretag utan slips. Att se en vd för Ericsson stå med uppknäppt skjorta och presentera kvartalsrapporten gör mig illa till mods. Hoppas att aktiekursen sjunker efter ett sådan framträdande.

Men, men. Jag har faktiskt haft en viss framgång även i detta avseende. Närmsta grannen, en mas, bär sällan slips. Jag har påtalat detta i mitt tycke opassande beteende.

Och se! Nu har han vid flera tillfällen dragit på sig det eftertraktade föremålet. Visserligen en diskret modell, men ändå. Som influencer blir man glad över en sådan succé.

Vår statsminister är ett föredöme. Han har alltid kostym och slips, till skillnad från tröj-Tegnell.

Många skulle kunna kalla sig influencer. Kungen exempelvis. Vad han säger har en stor genomslagskraft. Om han påstår att Sverige misslyckats i hanteringen av covid-19, vilket ju alla vet är en oomkullrunkelig sanning, väcker det stor uppståndelse och föranleder obegripliga vredesutbrott på facebook och twitter.

Som influencer fick jag i jul vår lilla kör att sjunga ”Jul, jul, strålande jul” i ett arrangemang som jag själv knåpat ihop. Inte en spänn tjänade jag på detta, men idrottsföreningen bjöd på en korv. Alltid något.

Stigbjörn Bergensten

Lämna en kommentar