duplus_stigbjorn_1

Stigbjörn Bergensten- verkställande skriftställare

Med detta begrepp avser jag att täcka in största delen av mitt verksamhetsområde. Främst arbetar jag som frilansskribent och kåsör i flera dagstidningar. Jag har också givit ut böcker, kåserisamlingar, deckare och en bok om konsertarenan Dalhalla utanför Rättvik. Efter en tid som reporter på Expressen och chefredaktör för Konsumentverkets tidning Råd & Rön kom jag till Nerikes Allehanda som redaktionschef. Jag var sedan chefredaktör i ett par år innan jag blev reporter. Även under min chefstid skrev jag reportage och ägnade stor tid åt att utveckla tidningens featureavdelning. Som chefredaktör kunde jag glädja mig åt att Nerikes Allehanda blivit Sveriges största landsortstidning. Se här nedan några exempel på mina arbetsområden.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Kåserier

Sedan 35 år tillbaka skriver jag kåserier varje vecka. Nära 2 000 har blivit publicerade under denna tid och jag brukar skämtsamt kalla mig ”svensk mästare i kåseri”. I dag publiceras kåserierna i Nerikes Allehanda, tre andra dagstidningar och i veckotidningen Kvällsstunden. De kåserier som ger mest respons handlar om det intressanta samspelet mellan män och kvinnor. Jag har gett ut sju kåserisamlingar (och tre humoristiska deckare).

Läs några utvalda kåserier här!

Allmänna artiklar

Historia är ett av mina stora intressen. Särskilt första världskriget fascinerar mig. Om detta håller jag också föredrag. Kan man sin historia blir dagens konflikter mer begripliga. Jag har i ett antal artiklar försökt reda ut den historiska bakgrunden till dagsaktuella konflikter. I övrigt har jag naturligtvis under ett långt journalistliv skrivit massor i andra ämnen, gjort resereportage, vetenskapliga artiklar, personporträtt och ekonomiska analyser. Jag anstränger mig för att göra texterna lättlästa och är ingen anhängare av fikonspråk eller invecklade formuleringar.

Läs några utvalda artiklar här!

Mediaträning

Hur hanterar man journalister? Hur uppträder man inför en kamera? Hur förbereder man sig? Dessa och många andra frågor tar jag upp i min medieträning med företagsledare, kommunala tjänstemän, politiker och organisationsfolk. Här samarbetar jag vanligtvis med Rolf Nordin, tv-man och filmare. Efter min tid som reporter på Expressen, redaktionschef och chefredaktör för Nerikes Allehanda vet jag hur ”den andra sidan” arbetar.

Hör av dig till mig så berättar jag mer.

Marknadsföring

Ett budskap kan förmedlas i olika former. Ett sätt är att journalistiskt presentera en produkt, en tjänst eller en idé. Ofta blir det mer attraktivt än traditionella och ibland flåshurtiga budskap. Kundtidningar är ett utmärkt medel att både informera och marknadsföra sig. Jag har också arbetat med rena företagstidningar där de anställda är främsta målgrupp.

Se nedan diverse länkar till olika uppdrag/kunder

hallenarkitekter.se
handelskammarenmalardalen.se

Diverse

Jag kan också vara behjälplig med debattartiklar. Jag skriver dessutom sångtexter, ofta framförda av manskören Lorelei. Kanske en visa till ett födelsedagsbarn behövs? Behöver du en moderator eller debattledare? Jag ledde under ett par år Promotionmorgnarna, som var Örebro Promotions frukostträffar. Jag har också vid flera tillfällen lett debatter inför kommunal- och riksdagsval, där mitt politiska intresse och kunnande varit till stor fördel.