duplus_ingalill

Journalisten,översättaren och redaktören Ingalill Bergensten

Bakgrund: Min första anställning var på Bergslagsposten i Lindesberg. Därefter arbetade jag på Örebromissionens veckotidning Missionsbaneret. Och mellan 1983 och 2013 var jag anställd på Nerikes Allehanda (NA) där jag i huvudsak jobbade med feature – alltså reportage som har lite längre tidsperspektiv. Numera är jag frilansjournalist, översättare och redaktör i olika bokprojekt.
Olika projekt jag deltagit i:  Jag var med och startade NA:s kvinnosida Liv & lust, NA:s Bostadsbilaga och helgbilagan Latte. Bostadsbilagan var jag redaktör för i över fem år. Bokprojekt som jag ansvarat för är bland annat en andaktsbok av 11 kvinnor, deckaren Medan staden sover samt livsberättelsen Ett sorgkantat mirakel.
Reportageresor: Jag har gjort många längre och kortare reportageresor. De längsta gick till Thailand (för att beskriva aidsspridningen), Israel (för att omforma bibelns julberättelse till nutid), Bosnien (reportage om återvändare från Örebro) och Frankrike (för att berätta om två örebropolitikers annorlunda sätt att tillbringa sin ålderdom).

Kunder jag har och haft: Strängnäs stifts tidning Portalen, Libris förlag, Örebro Mitt i livet,  Öbos tidning Boinsikt, Drömhem & trädgård, tidningen Land.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Artiklar

I bostadsbolaget Öbo:s tidning Boinsikt skrev jag en serie om hur människor bott i Örebro från 1940-talet fram till nu.

obo-40-och-50-talet-1

obo-40-och-50-talet-2

I Boinsikt skrev jag också en serie om Örebros stora kvinnoprofiler. En av dem är Margit Palmaer Waldén. Du kan läsa om henne i Artiklar Ingalill här på vår hemsida eller Klicka här för att läsa.  En annan var Emilie Risberg som startade Örebros första högre utbildning för flickor. Det som numera heter Risbergska skolan. Artikeln hittar du i Öbo:s tidning Boinsikt.  Du kan artiklarna om du går till Textarkiv/Artiklar/Ingalill

I Portalen har jag skrivit jag flera artiklar om sorg. En av dem handlade om ett ungt par som miste sitt första barn. https://issuu.com/strangnasstift/docs/portalen_5_2017

Jag har gjort många porträtt för Portalen, Strängnäs stifts tidning. En spännande man som jag porträtterade i nr 1, 2020 är prästen Björn Svärd. https://issuu.com/strangnasstift/docs/portalen_2020_1-h_g-sida

Duplus gjorde bilagan om Örebros nya saluhall då den startade. Vi skrev nästan alla texter och tog stor del av bilderna.

Klicka här för att läsa bilagan  Saluhallen och vad som fanns i den då den startade! Nästan inget är sig likt numera dock i Saluhallen som blivit ett restaurangparadis.

Exempel på artiklar jag skrivit (klicka på bilderna nedan):

Vita_Krala_sid_1 Vita_Krala_sid-_2 Vita_Krala_sid_3
Vita_Krala_sid_4 Vita_Krala_sid_5 oboparla_1_1
Midsommarrep_i_Land_1 Midsommarrep_i_Land_2 oboparla_2_2

Böcker

Jag har skrivit och varit medförfattare till följande böcker.

Fångarna blev hans vänner. 30 år på Kumla med Olle Ericsson. Bokförlaget Libris. 1996.
32-sidig guide för ovana bibelläsare infogad i Libris utgåva av den officiella nyöversättningen av nya testamentet kallad Bibel 2000. Utgiven av Svenska bibelsällskapet bibelsällskapet och Libris förlag år 2000.
Dalhalla – Ett musikaliskt mirakel. Tillsammans med Stigbjörn Bergensten. Gullers förlag år 2001.
Novellen Doris Day hade inga glasögon – ingår i antologin Det var dans i Folkets park utgiven av Arkivcentrum Örebro. 2004.
Kärleken blev mitt vapen. Bok om iranska invandrarkvinnan Soheila Fors som startat världens första tehus för kvinnor samt skyddat boende för personer som hotas av hedersvåld. Utkom i januari 2014.
Läs mer om boken här!

LIBRIS_FORS_KARLEKEN_BLEV_MITT_VAPEN_5

 Din väg ut ur oron (Libris förlag) är en självhjälpsbok för människor som drabbats av oro som begränsar livet. Jag skrev den tillsammans med psykoterapeuten Jan Byström. Utkom i oktober 2014. .

din-vag-ut-ur-oron-en-sjalvhjalpsbok-med-broder-lorens-som-vagvisare

Översättningar

Jag började översätta böcker från engelska på 1970-talet och det har
blivit ett 40-tal översättningar med åren, flertalet av dem är fackböcker. Jag har även översatt böcker från danska och norska.

Skapande ensamhet av WE Hulme. Libris, 1977.
Helandets mysterium av Francis MacNutt, Libris, 1978.
Familjeandakt men hur, Libris, 1978.
Helande för hela människan, Libris, 1979.
Tack för-serien: 3 barnböcker. Libris, 1980
Att våga börja be av Francis MacNutt, Libris, 1981.
Min egen kokbok: Efterrätter, festrätter, varmrätter. Barnböcker. Libris. 80-tal.
Vänskapsfaktorn av Alan Loy McGinnis, Libris, 1981.
En liten bok om Jesus. Barnbok. Libris, 1982.
Samliv – Kristen sexualetik, Libris, 1982.
Min egen bibelbok. Barnbok. Libris, 1983.
Kärleksfaktorn av Alan Loy McGinnis, Libris, 1983.
Upptäck Bibeln. 1984.
Rock – ett språk i vår tid av Stewe Lawhead. Libris, 1980-tal.
Är detta förräderi är jag skyldig av Alan Boesak. Libris, 1987.
Jesus och hans vänner av Mary Batchelor, Libris, 1993.
Glädjepaus 1 och 2– en antologi. Libris, 1999 och 2001. Även ljudbok.

Bibelguide för ovana läsare som ligger i slutet av Libris utgåva av Bibel 2000.
Bibeln för de minsta. Libris. 2001.
Den överväldigande nåden av Per Arne Dahl, Libris 2014.
Ge det vidare! Libris 2015.  
Djupt nere i mörkret, Libris 2015. 

Närvara, en bok av Harvardprofessorn Amy Cuddy om att hitta inre styrka via kroppen. Libris 2016. Läs mer om boken på www.libris.se

Jag är deras röst. En bok om en kvinnas kamp ör överlevnad under folkmordet i Rwanda. Libris 2018.

Napalmflickan. En livsberättelse av Kim Phuc Phan Thi som är flickan på en av världens mest berömda bilder. Libris 2019.

Sårbarhetens kraft av Per Arne Dahl. Libris 2020.

Bloggaren Ingalill

Bloggvinjett för Duplus hemsida kopiera

Jag hade i många år haft en blogg där jag beskrev hur jag försökte förvandla en enorm gräsplan till en glimt av paradiset. Bloggen startade jag under åren på NA.
Numera är bloggen vilande och jag använder i stället instagram: @poppystradgard

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingalill privat

Det är jag som är L.
Eller inte.
L är ju en litterär figur, skapad av Stigbjörn Bergensten, och med drag av mig. Så mycket kan jag tillstå. Men om ni frågar mig så är jag MYCKET mildare än L. Fast nästan lika envis…

Jag är mamma till sex barn, två egna och fyra bonusbarn. Och i dag har vi nio högt älskade barnbarn. Under fem år hade jag ansvar för min lilla mamma som blev 99 år och gick bort 2012. Det jag såg av äldreomsorgen har fått mig att engagera mig politiskt för att om möjligt förbättra situationen för de gamla och personalen. Miljöfrågor har jag varit engagerad i sedan 1970-talet.   Mitt privata engagemang, min ideella kvot, är Svenska kyrkan i Brevens bruk. Där ansvarar jag för kristen djupmeditation och kvällar vi kallar En stund av ro samt är medansvarig för välbesökta allsångskvällar. Vi vill vara Guds vindskydd i Närkes skogsbygder.